Välkommen till Dogmans Blogg


Under våren kommer ni i vår blogg kunna följa Louise och Australian Kelpien Xpexa på deras resa mot SM och
deltagande i det svenska WAO-landslaget som tävlar i World Agility Open i England i maj.

För nyheter från Dogman, följ oss på Facebook.
 

Xpexa testar: GodisgömmaNu har Xpexa varit i farten igen och testat den enkla aktiveringsleksaken godisgömma. 

Jag bara älskar saker som hunden kan aktivera sig själv med. Vissa dagar orkar man verkligen inte åka iväg någonstans eller träna tillsammans med sin hund. Då är detta hjul en perfekt grej att ta fram!

För att Xpexa inte ska få ut allt godis med en gång så använder vi oss av mjuk Kycklingfilé som jag klipper ner i olika stora bitar. Några bitar lite större som är svårare att få ut, och några bitar lite mindre för att hon inte ska tröttna och ge upp. 

Jag tycker även det är en perfekt leksak att ta fram lagom till helgen, så hunden också känner av helgkänslan av att bara va.

// Louise och Xpexa
 

 
Postat: 2016-06-16 08:11:04 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Xpexa testar: Heavenly

 

Denna kelpie är väldigt glubsk. Vad man än sticker till henne så sväljer hon det utan att tugga. Därför har jag svårt att ge henne tugg som t.ex. grisöra eller knorr. "Vi kan väl tugga någon enstaka gång, men sen provar vi att svälja". Inte alls bra hälsar matte. Med detta vill jag säga: Var noga med att alltid ha uppsikt när ni ger era hundar tugg!

Var väldigt skeptisk när vi fick hem Dogman's nyhet Heavenly. Men alltså WOW! Jag vet inte vad det är som gör att hon hanterar dessa tugg så bra som hon gör. Är det för att de är smala? Långa? Jag vet inte, men benen blir ordentligt tuggade från topp till tå. Heavenly kommer hädanefter alltid finnas hemma i hundarnas skåp. 

Missa inte att ni kan tävla om en heavy box med Heavenly här.

// Louise och Xpexa
 

 
Postat: 2016-06-07 10:47:07 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Xpexa testar: PlyschdjurEfter en intensiv månad med tävlingar och spännande resor så är det viktigt att kunna koppla av och bara vara. Jag är väldigt noga med att låta min hund verkligen får vara en hund. Därför blir det mycket bus och lek hemma i trädgården. Helt avkopplat, inga krav alls. 

Xpexa hittade en favorit bland Dogman's leksaker. Detta helt underbara lite tuffsiga rosa plyschdjur. Bara att den är rosa är fantastiskt. Vår favoritfärg. Dessutom låter den väldigt roligt, vilket gör att Xpexa själv kan leka med den utan att jag är involverad i leken. Kanonbra! 
Postat: 2016-05-31 07:51:40 av Global Administrator | med 0 kommentarer


World Agility Open 
Vår resa började på tisdag natt förra veckan då jag, min sambo och Xpexa packade in oss i bilen för 5 dagars semester och tävlande i England. Jag har aldrig tidigare åkt utomlands med hund innan, så bara den grejen gjorde mig väldigt nervös. Har jag alla papper? Stämmer alla datum? 

Vi körde över bron mot Danmark, genom Danmark och sedan färja till Tyskland. Jag är väldigt förvånad över hundreglerna på färjan. Tydligen fick man ta med sin hund upp från bilen. Inte nog med det, det var även okej att hunden följde med in på restaurangen. Superbra tycker jag som är hundägare!
 
Efter Tyskland körde vi genom Nederländerna, Belgien och Frankrike. Väl framme i Frankrike, närmare bestämt i Calais, så körde vi på tåget med bilen. Väldigt smidig resa över till England som bara tog 35 min.

Vid incheckning på tåget var de väldigt noga med passkontroll på oss och även på hunden. Hundarna måste vara rabiesvaccinerade, ha pass och vara avmaskade mot rävens dvärgbandmask minst 24 timmar och högst 120 timmar innan inresa till landet. 

Väl på plats i England var det dags för att köra i vänstertrafik. En omvänd och rörig tanke, men det klarade min sambo kanonbra.

Efter ca 3 h körning i England var vi äntligen framme på vårt hotell som vi skulle bo på de kommande 4 nätterna. Ett perfekt hotell med ett stort rum där jag och Xpexa kunde vila upp oss efter tävlingsdagarna. 

På torsdagsmorgonen var det dags för veterinärbesiktning och träning. Alla svenska hundar fick en OK stämpel! Varje land fick 16 minuters träning inne på arenan där en bana stod uppställd. Mitt fokus låg på att få till en bra känsla och träna på saker vi vet att vi kan, ta alla hinder som såg lite annorlunda ut jämfört med här hemma och få till bra träffar på balansen. En mycket lyckad träning!


På torsdagskvällen hoppade jag och min sambo ner i bubbelpoolen på kvällen och stötte på en kvinna från Scotland. Hon frågade ifall vi också skulle tävla agility, vilket vi ju skulle. Efter ett tag kom vi in på att jag tävlade med min bruna Kelpie, varpå hon kläcker ur sig "Åh, det var ni som hade så perfekta träffar på balansen, Wow! Redan där kände jag hur vi redan vunnit det största priset. Att någon ens har suttit och kollat på vår träning och fått upp ögonen för oss. Man blir så glad!

Fredagens tävling hade vi tre lopp att springa; hoppklass, agilityklass och snooker. Fredagen var helt klart vår bästa dag i England då vi lyckades bli felfria i agilityklassen, få en retlig vägran i hoppklassen och göra en fin runda i Snookern. Agility- och hoppklassens resultat slogs ihop och det visades att jag och Xpexa blev uttagna till finalen dagen efter. I snookern blev vi placerade som 9a, och gick även vidare till finalen på lördagen i denna klass.

Lördagens tävlingsdag var väldigt upp och ner. Det började med våra två lopp för agility- och hoppklassen. Tyvärr drog vi på oss två disk i de klasserna. Två små diskar är vad jag vill kalla det, egentligen småmissar från min sida. Fel vägval på banvandringen helt enkelt. 

Sedan var det dags för oss att springa loppet som räknades till lagklassen. Alla deltagare ifrån alla länder springer vars ett lopp där alla resultat räknas ihop. Xpexa och jag lyckades fantastiskt nog hålla ihop och nolla detta lopp. Kändes hur bra som helst att göra detta för lagets skull. 
Sist ut för dagen (som för övrigt blev vårt sista lopp för detta mästerskap) var finalloppet för Snookern som heter Gambler. Det var nog det häftigaste lopp vi sprang. Läktaren var full av folk och vi fick visa upp vår balansbom TVÅ gånger, båda gångerna träff. Känslan när hela publiken skriker när det blir en fullträff är det bästa jag varit med om. Även raksträckan in i mål på denna banan var makalöst rolig att springa när alla stampade i golvet på läktaren, klappade, skrek och hejade. Som sagt, bästa jag varit med om! Vi lyckades placera oss som nr 13 i det sammanlagda resultatet för Snookern och Gamblern. Väldigt nöjd!

På söndagen fick vi tyvärr inte springa några lopp då vi diskats i de loppen som man behövde komma igenom för att få springa på söndagen. Men vi fick heja på många svenska ekipage som gjorde så bra ifrån sig. Vi fick även heja på de tre sista ekipagen som skulle springa sina lopp för lagklassen. Det visade sig att vi svenska ekipage hade gjort så fina lopp tillsammans så det räckte till bronsmedalj av 28 st länder. 


På söndagskvällen var det dags för den stora prisutdelningen och avslutningscermonin. Jag är så himla glad och tacksam över att alla, verkligen alla i det svenska laget fick en medalj med sig hem. Att vi fick springa ärevarv tillsammans. Tillsammans var vi så bra! Känslan, stämningen och gemenskapen i detta lag var FANTASTISK. Jag har fått nya vänner som är makalöst grymma på agility. Så glad att jag fick vara en del av detta lag. Så glad för min krigande hund som verkligen gör allt för mig. Så glad för min sambo som ville åka så många timmar i bil på grund av detta. Evigt tacksam för allt denna resa gav. Nya erfarenheter, ny inspiration och en bronsmedalj rikare!

Jag vill tacka er alla som följt min uppladdning och resa fram till denna stora händelse, men även alla som följt och hejat på oss under dessa dagar. Ni är en del av vår framgång. 

// Louise och Xpexa


 
Postat: 2016-05-19 11:51:59 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Mot EnglandNu är dagen äntligen kommen och bilen rullar mot England. Vi är fullproppade med energi och en bra känsla inför vad som komma skall. Ni kan följa oss här under de kommande dagarna.
 
Jag kan lova er ett långt inlägg i nästa vecka för att berätta om vår resa som vi just nu har framför oss.
 
Självklart är godis (strips) och ben (tugg de luxe) nerpackade i väskan. Allt för att ha så bra förutsättningar som möjligt!
 
Håll tummarna och tassarna för oss. Heja Sverige!

Postat: 2016-05-11 12:07:55 av Global Administrator | med 0 kommentarer


LandslagsuttagningNu är en intensiv helg till enda. Intensiv, men en lärorik och rolig helg. Vi har fått springa 8 lopp fördelat på tre dagar. Jag känner i min kropp och knopp att flera dagars tävlande tar hårt. Däremot tycker jag Xpexa har tagit det stencoolt. Hon känns väldigt fräsch i kroppen och är lika pigg som vanligt. Det känns skönt att veta att hennes kropp är i en fin form just nu. För nu är det bara en vecka kvar tills vi lämnar landet tillsammans med resten av laget till World Agility Open.

Landslagsuttagningen i helgen gav tyvärr inga vidare resultat, men jag kan stå rakryggad och säga att jag är väldigt stolt och nöjd över varje lopp vi gjorde tillsammans. Det är kanon att ha varje lopp filmat så man kan analysera vad som blev bra och vad som blev mindre bra. Dessa filmer höjer min motivation. Är det dumt att säga att man blir motiverad och inspirerad av sina egna lopp? Äsch, det blir jag iallafall! Det är en häftig känsla. 

Bara att vara på plats på landslagsuttagningen som var nu i helgen i Vårgårda var en fantastisk grej. Vilka ekipage som finns i Sverige! Oj, oj, oj så grymma. Det var så hård konkurrens i helgen när Sveriges bästa ekipage gjorde upp vilka som ska får representera landet på EO, NM och VM. Det är så lite som skiljer toppen i de olika storleks-klasserna. Så jämna och så stabila. Helt otroligt bra!

Under kommande vecka ska vi varva skogspromenader med agilityträning. Fokus på träningarna kommer vara balansbommen och hinderdiskriminering efter gungan. Det sistnämnda upptäckte jag i helgen att vi behöver träna på. Två av loppen ledde till disk på grund av detta. Lite finlir inför nästa veckas Englands resa alltså.

Klicka här för att se loppen från helgen.

Ha en hälig Kristi Himmelfärds helg!

// Louise och Xpexa


Postat: 2016-05-04 10:51:41 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Tugg de luxe


Här mumsar Xpexa på Tugg de luxe tuggfläta med kycklingsmak.

För att hålla hela kroppen i trim, även tänderna, så tuggar Xpexa just nu på Dogmans nya ben Tugg de luxe. Man måste unna sig något hälsar Xpexa. I veckan fick hon tuggpinnen med biffsmak. En perfekt pinne att leka med på dagen, men också suverän att ha framför tv:n på kvällen.

Tidigare har Xpexa provat det flätade tugget med kycklingsmak. FANTASTISKT gott hälsar hon. Det blir liksom godare och roligare att tugga på när det är flätat.

Glöm inte tävla om en hel låda med dessa läckerheter! Tävla med din bästa bild på när hundlivet är som bäst. Lägg ut bilden på instagram och hashtagga #tuggdeluxe. Tävlingen pågår till den 31 maj. Lycka till!

Läs mer om Tugg de luxe här.
 


 
Postat: 2016-04-29 11:31:09 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Bra betyg på TunnelcupenI helgen avslutade jag tunnelcupen som jag anordnat fyra gånger under våren. Det har varit så himla kul att anordna något sådant. Det blev lite extra speciellt eftersom det var en cup, flera deltävlingar, så jag fick äran att träffa flera återkommande deltagare och se en massa glädje på banan bland alla tunnlar.

Bästa Dogman har gjort det möjligt för deltagarna att få ordentliga priser om man hamnat på topp 3 i resultatlistan. Absolut bäst har varit de robusta leksakerna från Kong. Helt suveräna till taggade agilityhundar som gärna kan vara lite hårdhänta.

Jag fick fin respons från några deltagare:
"Vi gör gärna om något liknande i höst. Det var kul att alla kunde vara med."
"Tack för ditt positiva engagemang!"
"Tack för ett jättetrevligt arrangemang. Perfekt för mig som behöver störningsträna huliganen."

Man blir varm i hela kroppen av deras fina ord. Tänk att jag kan hjälpa till i deras utveckling och hundträning med en sådan här sak. Underbart! Det utvecklar mig också som instruktör och förare till min egen hund.

Nu i veckan håller vi på att ladda upp på bästa sätt. Till helgen är det nämligen dags för landslagsuttagning, LLU som vi kallar det. Detta är ett uttag till NM, EO och VM. Det är alltså Sveriges bästa ekipage som ska kämpa om att få representera Sverige på de olika mästerskapen. 

Jag kommer köra precis som vi brukar göra. Så som vi gjorde på uttagningen till WAO (World Agility Open). Då lyckades vi. Vi kommer göra det för en rolig sak. Mäta oss lite vart vi ligger, men också ta det som ett genrep inför Englandsresan om 2 veckor. Oavsett vilket, så kommer det vara härligt att vara på plats och umgås med alla agilityvänner. Uttagningen kommer gå i Tångahallen i Vårgårda. Håll tummarna för oss!

Ha det så bra, så hörs vi snart igen!

// Louise och Xpexa

 
Postat: 2016-04-27 11:05:06 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Första dagen på nya jobbet!Den sista veckan har varit helt strålande bra. Det tycker nog både jag och Xpexa. Eftersom jag nyligen har bytt jobb så har jag helt otroligt nog fått chansen att ha med Xpexa på jobb.

Xpexa fick knåpa ihop en egen text om sin första dag i kostallet, där jag jobbar:
"Första dagen på jobbet var lite av en skräckblandad förtjusning. Katterna betedde sig inte alls som vår här hemma. Lite hemskt när dom fräser på mig fast jag bara vill väl.

Det fanns många nyfikna kalvar och väldigt stora kor som ville hälsa på mig, men det var också lite läskigt. Mjölken, åh mjölken var så himla god. Kalvarnas müsli också!

Sen var det lajbans när matte skulle spola med vattenslangen. Jag tyckte det skulle betyda plask & lek. Så himla kul att bli dyngblöt! Nu ligger jag i soffan och luktar ko. Hoppas jag får följa med matte till jobb fler gånger!"

I slutet av förra veckan fick vi förutom jobb, ihop en superbra träning tillsammans med två av ekipagen som kommer åka med oss till England. Min oro och nervösitet blev liksom omvandlad till pepp och förväntan. Så himla skönt att ha fått mer på benen angående klasserna "gambler" och "snooker".
För er som är intresserade kan ni läsa mer på World Agility Open's hemsida.

Vill tipsa om vårt BÄSTA träningsgodis som vi har med på alla träningar och tävlingar. Xpexa älskar godiset. Min leksakstokiga hund släpper gärna sin leksak för strips i hink med viltsmak.

Dessa sticksen är mjuka, vilket gör att det är enkelt att tugga och svälja snabbt om man är glupsk. De är även platta, vilket är bra för att det inte lägger sig som en klump i magen när man ska springa igen. 

Jag tycker om dem för att de är så enkla att dela till vilken storlek man själv vill ge till sin hund. När vi bara tränar brukar jag dela de till mindre bitar, men om vi tävlar så får hon en hel stick när vi har sprungit klart vårt lopp. Det har Xpexa full koll på. Dessutom är det kanon att ha förvarat just i en hink!

Vi hörs igen om en vecka!

// Louise och Xpexa
  
Postat: 2016-04-21 10:51:11 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Exakt en månad kvarXpexa gillar nya Tugg de luxe.

Ja, nu är det bara en månad kvar till vår resa tillsammans med det svenska WAO-landslaget. Det går fort nu!

På fredag kommer jag åka till Halmstad och träna med två av de som ska åka med och tävla. Jag ser så mycket fram emot det. Vi kommer få ut mycket av den träningen vet jag med mig redan nu. Det känns väldigt bra och köra genrep på dessa annorlunda klasserna vi ska delta i.

I helgen hade vi agility-vila. Vi styrde bilen mot Lomma BK för att göra Xpexas MT (mentaltest). Det är ett test för att kontrollera mentaliteten på brukshundar. Hunden måste vara mellan 18 och 48 månader för att göra detta test. Man testar samarbetet, den sociala självsäkerheten och rädslorna hos hunden. 

Ingrid Borg Vogel och Conny Borg dömde Xpexa i lördags. Det ska alltid vara två domare som bedömer hunden utifrån ett poängsystem där man antingen blir godkänd eller icke godkänd. Extra roligt är det att dessa två dömer med tanke på att de är Kelpieuppfödare här i Skåne. Dessutom har Lomma BK en fantastiskt fin bana som man gärna åker till!

För att bli godkänd krävs det 300 p. Xpexa fick 426 p vilket jag är helnöjd med! Hon visade verkligen vilken hund just hon är. Sammanfattningsvis är hon en väldigt framåt och positiv hund som har en fin kamplust. När det kommer till rädslor blir hon väldigt frågande matte. Är det farligt matte? Får jag gå fram matte? 

Jag ser det så tydligt att hon beter sig precis så som jag tränat henne. Jag hjälper ofta henne vid obehagliga eller konstiga situationer. Det har bara blivit så. Sedan har hon alltid varit väldigt livlig och framåt till andra människor enda sedan hon var liten, vilket jag inte ville ha i den mängden. Därför har hon lärt sig "på äldre dar" att fråga matte först. 

Det är väldigt intressant att göra mentaltest eller mentalbeskrivningar. När testen är slut går domaren alltid igenom hur testet gick och berättar om hur just din hund beter sig. Det så så roligt att höra!

Mentaltestet är en del i "korningen". Vi har en exteriördel kvar där en domare ska kolla hur rastypsik hon är. Om om även blir godkänd i den delen kommer hon erhålla den meriterade titeln korad.

Tyvärr fick jag aldrig hennes MT på film från i lördags. Men hennes MH har jag på film. Se det här.

Sen vill vi bara flika in och tipsa om nyheterna hos Dogman. Xpexa är just mitt uppe i sin utprovning av hundbenen Tugg de luxe. I eftermiddags stod det flätade benet av kycklingsmak på matsedeln. FANTASTISKT gott hälsar hon. Det blir liksom godare och roligare att tugga på när det är flätat.

/Louise och Xpexa

Postat: 2016-04-11 16:18:27 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Deltävling 3


I helgen som gick roade vi oss med att arrangera deltävling nummer 3 i ordningen på min tunnelcup. Jag tröttnar aldrig på att säga det, men det är ju hur kul som helst att ordna något sådant för agilitybitna. Även denna gången var det ca 40 ekipage som deltog. Wow säger jag! 

Denna gången hade vi även två unghundar med i startfältet. Unghundar är såklart också varmt välkomna 
eftersom det "bara" är tunnlar de springer i. Ingenting som sliter på hunden. Dessa två rackarhundarna med deras förare imponerade stort. Den ena slog till och med till med en vinst i den ena klassen. Helt otroligt! Ska bli så kul att se vad det blir av dessa hundar. 

Även fast vi har en deltävling kvar, själva finalen, så har jag så mycket nya idéer och inspiration till att starta upp nya deltävlingar i olika teman. Jag tror, eller jag vet, att det är uppskattat av deltagarna. 

I detta inlägg låter jag bilderna tala för sig själv. Jag tolkar dem bara på ett sätt - ren lycka!

// Louise och Xpexa


 

 
Postat: 2016-04-04 12:11:00 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Ny inspirationJag vill först önska alla en glad påsk. Hoppas er påsk varit lika bra som vår!

I vanliga fall brukar vi fira påsken i husvagnen på Bjärehalvön. Det är en speciell känsla såhär innan sommaren.

I år firade vi påsken, på bästa sätt enligt Xpexa, i Nils Holgerssonhallen i Skurup. Oxie BK anordnar varje år en stor härlig tävling där vid denna tid på året. För många är detta första tävlingen på året, därför är det många som inte är i sin fulla form. Men i år, jisses... Så många duktiga ekipage och vilken standard de håller. Så fascinerande! Det fanns många nationer på plats, bland annat ekipage från våra grannländer. 

När startfälten är så pass stora och ekipagen håller en så hög standard så är det väldigt, då menar jag väldigt, inspirerande att sitta och studera agilityn. Eftersom vi var på plats redan vid kl. 7.00 på morgonen och åkte därifrån vid 19.00, så hann vi titta på många hundar på banan. 
Där fanns tre klasser och jag valde att bara starta i två. Tävlingen hölls fredag till söndag, men vi valde att bara vara på plats fredag och lördag.

Söndagen spenderade vi på det sedvanliga sättet, i husvagnen på Bjärehalvön och bara slappade. Det kan vara skönt att varva ner efter så intensiva dagar i en inomhushall där ljudnivån är väldigt hög. Det tar väldigt mycket på mattes huvud, men Xpexa hade nog gärna velat stanna där i veckor, bara hon hade fått tävla!

Resultatmässigt i helgen fick vi (faktiskt) med oss en SM-pinne i agilityklassen. Precis en sådan vi har varit på jakt efter ett tag och en sådan jag varit nervös över.. Länge! Plötsligt trillade ännu en in och därmed kan jag verkligen känna att vi är värda att få starta på SM i år. 

Xpexa har skött sig så fint även denna helg. Tyvärr har det varit ett rivet hinder i varje klass. Hon brukar inte riva, men rivningarna i helgen har inte varit på grund av slarv iallafall. Därför är det inget jag hänger upp mig på. Kan känna att vi har öst på lite mer än vanligt vilket är en rolig och utmanande känsla. Vi ska helt klart fortsätta i denna riktningen. 

Efter att ha sett så fina ekipage i helgen med massa bra tankar så tar jag med mig massvis med inspiration och motivation hem. Nu ska det läggas upp tydliga träningsschema så vi kan bli ännu ett strå vassare och snabbare på banan. Lite mer galna kan man beskriva det ;).

Våga vara mer galen!

/Louise & Xpexa

Postat: 2016-03-29 08:57:50 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Tunnelcup och ny chans att ta sista SM-pinnen

Klockan ringde vid 6.00 i lördagsmorse. Det var dags att gå upp för att fixa det sista inför dagens deltävling i tunnelcupen. Förra gången var tävlingen inomhus och min sambo hjälpte snällt till att bygga banan kvällen innan. Men denna gången hade vi vädret med oss så tävlingen kunde flyttas ut. Denna gången var jag ensam på plats två timmar innan tävlingen drog igång för att bygga banan. Det jobbigaste med agilityn är alla dessa tunga och otympliga hinder. Jisses vilket slit!

Det blev även denna gång en lyckad och trevlig dag tillsammans med alla deltagare. Det bästa som finns är att få se dessa glädjefnatt som uppstår lite då och då under dagen. Hundarna hittar på en egna banor och verkar tänka "nu ska jag ta så många tunnlar jag bara kan på kortast möjligast tid". Underbart!

Deltagarna körde samma bana två gånger. Det är skönt att ha en "andra chans" ibland, så man kan rätta till sina misstag. Deras bästa resultat räknades och sedan utsåg vi placering 1-3 i varje storleksklass (small, medium & large). Många kom igenom banan, så prispallen blev full och nio lyckliga pristagare fick ta del av Dogman's priser. På prisbordet denna gång låg bland annat Tuggpinnar, Sticks dental och rejäla leksaker från Kong. Nästa deltävling är den 2 april.


Direkt efter tävlingen var klar på lördagen packade jag och Xpexa bilen och körde upp till Borås. Där skulle vi stanna över natten för att ha kortare sträcka till söndagens agilitytävling i Askersund. Ändå ringde klockan 4.00 på morgonen för att vi skulle hinna vara på plats i god tid innan banvandringen skulle dra igång vid kl 8.00. En heldag med 4 lopp väntade, två hoppklasser och två agilityklasser. 

Jag kommer aldrig få nog av att säga det.. Men jag är så otroligt tacksam för den fina hunden jag har, som accepterar att åka runt i hela Sverige på massa övernattningsställen och på olika tävlingsplatser och ÄNDÅ kunna prestera så bra som hon gör det!

Först ut var hoppklasserna. Vi gick in, hade väldigt roligt tillsammans och körde järnet. Det slutade med att vi fick med oss SM-pinne nr 8 och 9 i bagaget. Alltså några fler pinnar över än vad man måste ha för ett SM-kval.

Sist ut på dagen var agilityklasserna. Väldigt seg i huvudet efter en dag i ridhuset med mycket ljud runt om en. Men ändå taggad till tänderna inför dessa två lopp.

Första banan kändes väldigt bra och flytig. Väl inne på banan med Xpexa gick allting enligt planerna. Vi körde så det rök, felfria fram till sista hindret och där råkade Xpexa peta ner sista hindret. Alltså hur störigt är det inte att riva sista hindret och missa den där välbehövliga SM-pinnen?! Åh!

En chans kvar. Väldigt nervös men samtidigt väldigt förhoppningsfull. Lite knivigare bana. Nu hade vi start nr 30, ett tidigt nummer jämfört med start nr 71, 89 och 105 som jag hade haft i loppen innan. 

När jag hade lagt Xpexa i starten och var på väg ut för att göra mig redo hör jag en träningskompis skrika "Nu jäklar tar ni det, Louise!". "Ja för tusan tänkte jag", och körde igång Xpexa. Hackigare och inte lika bra flyt men visst gjorde vi det! FELFRIA! En helt obeskrivlig känsla!

Klockan var nu ca 19.00 och jag ville bara hem. Därför valde jag att sätta mig i bilen efter jag gått en runda med Xpexa, för att sedan följa hur det gick via mobilen. 

De första 45 min i bilen var hemska. Skulle vi bli klara inför SM idag eller inte? Jag fick tänka på annat och sjunga högt i bilen för att få bort tävlingstankarna.

Efter en stund får jag ett meddelande från samma träningskompis som tidigare hade skrikit på mig: "Grattis till SM-kvalet!". Alltså WOW! Jag och Xpexa blev just klara för SM 2016! Vilken häftig känsla och vilken helt fantastisk hund jag har.

I påskhelgen kommer vi kunna tävla utan denna dumma nervösiteten. Underbart!

/Louise & Xpexa

Postat: 2016-03-22 08:21:50 av Global Administrator | med 0 kommentarer


När tävlingsmänniskan i sig tar överVardagen rullar på som vanligt här hemma samtidigt som nervösiteten bubblar runt i kroppen, främst i huvudet. Jag måste erkänna att jag är väldigt nervös inför resan. Inte för själva tävlandet, utan för just resan till England. 

Vi, jag och min sambo, har nästintill bestämt oss nu hur vi ska ta oss dit. Vi kommer troligtvis åka till Köpenhamns flygplats och ta flyget därifrån till Bryssel. Från Bryssel tar vi hyrbil till England via tunneln. Med andra ord krävs det noggrann planering. Speciellt när man har hund med sig. Tydligen är det lite krångligare att ta med sig hunden in i England än vad det vanligtvis är när man åker till annat land. Jag har faktiskt ingen aning eftersom jag aldrig åkt utanför Sveriges gränser tillsammans med hund. 

Xpexa är sedan januari vaccinerad mot rabies. Vi har avmaskningen mot rävens dvärgbandmask kvar att genomföra, men den avmaskningen görs inte högst 120 timmar innan resan till England.

Här hemma hoppas jag snart att våren är här för att stanna. Som jag sagt innan så tycker jag att våren är den bästa årstiden. Så himla mysigt!

Vi blandar agilityträning och långa skogspromenader just nu. Förhoppningsvis kommer vi kunna träna ännu mer agility hädanefter. Det ska bli kul att få börja utmana träningen åter igen. Jag har slutat på mitt jobb och är i startgropen med nytt jobbet. Jag kommer få betydligt bättre arbetstider för att kunna spendera mer tid på agilityplanen. Perfekt!

Nu till helgen är det agilitytävling uppe i Askersund. Det är "bara" 4 timmars resa enkel väg. Jag och Xpexa är anmälda dit. Om man hade frågat mig förra veckan så hade jag nog sagt att jag skulle hoppa över tävlingen. Just för att det är så långt dit. Jag har hela tiden varit så velig om jag ska åka eller inte. Jag har inte så många chanser kvar att knipa den där sista SM-pinnen på ett rimligt avstånd hemifrån. Därför känner jag nu att jag att vi måste satsa på varje tävling, annars kommer jag kanske ångra mig i efterhand. Tävlingsmänniskan i mig är den som bestämmer.

Andra hjärnhalvan pratar väldigt vettigt med mig. "Vad gör det om du inte kvalar till SM i år?" Ja, inte vet jag. Jag vet ju med mig att detta är första året vi har kunnat kvala. Vi är alltså väldigt nya. Vi har så många år tillsammans på tävlingsbanorna. Vi kommer lyckas ta oss till SM. Om inte i år, så gör vi det nästa år.

Soliga och varma hälsningar
/Louise & Xpexa
 
Postat: 2016-03-17 10:51:32 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Att ordna med saker på egen handEnda sedan jag var liten har jag alltid älskat att pyssla. Att fixa och dona med saker, speciellt inom området jag haft som fritidsintresse. Det började när jag hade häst en gång i tiden. 

Vi var rätt många som hade häst i stallet som låg väldigt fint precis nedanför skogen. Man kunde roa sig många timmar uppe i skogen om dagarna. Men i längden blev det lite tråkigt för en 13 åring. Då tog jag och stallkompisen tag i att ordna med en stalltävling. En hopptävling för hästarna som stod i stallet. Så himla roligt att få planera och fixa med en sådan grej!

Sedan dess har det fortsatt.. 
När jag gick gymnasiet så ordnade jag och klasskompisen en agilitytävling som vårt projektarbete i årskurs 3. Det är många saker att hålla koll på. Nästan lite för mycket för hjärnan om man bara är två stycken om det. Det är mycket funktionärer som måste ställe upp för att man ska kunna genomföra en stor tävling. 

I helgen stod jag själv som arrangör, den första deltävling i Skällklar Hundträning's tunnelcup. Ensam arrangör, men såklart med hjälp från de tävlande och hundcentret som jag vanligtvis håller mina kurser på. Alla som hjälper till är verkligen guld värda!

Detta är en cup bestående av fyra stycken deltävlingar. Varje deltävling byggs det upp en ny bana, enbart av tunnlar. Beroende på hur man placerar sig på varje deltävling, så får man med sig poäng till sista deltävlingen där den som har flest poäng vinner. 

Banan är bara byggd av tunnlar vilket gör denna cup extra rolig. Den är rolig och kanske lite förvirrande för förarna, men allra roligast har nog hundarna. Vilken glädje att få springa i så många tunnlar under samma lopp. I många fall blir hundarna så ivrigt glada så de tar och gör sin egen lilla bana i en otrolig fart, samtidigt som föraren bara står i mitten och skrattar högt. En väldigt rolig tävling att kolla på
även för publiken. 

När jag håller mina kurser, eller när jag tränar med mina egna hundar så står glädje alltid överst. Jättemycket fokus ligger just på glädjen i min värld. Annars kommer man inte så långt. Därför är detta en tävling som gör så att glädjen automatiskt blir till, ingen tillgjord glädje alls. Allt kommer från hjärtat!

Just i helgen var det ca 40 hundar som deltog. Det blev enligt mig själv en lyckad start på cupen och jag fick väldigt fina värmande kommentarer på evenemangssidan på Facebook. Dessa små ord gör så mycket. Man blir lycklig!

Deltävlingarna hålls i Varalöv, utanför Ängeholm. Nästa deltävling kommer att vara lördagen den 19 mars.

/Louise & Xpexa


Postat: 2016-03-08 09:25:24 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Att ändå hitta fina bitarI förra veckan startade jag upp två av mina fyra agilitykurser. Det var ett gäng fullt med taggade hundar och förare som verkligen hade sett fram emot kursstart. Vilket märktes tydligt med den positiva energin dem hade. Underbart!

För drygt ett år sedan nu blev jag färdigutbildad agilityinstruktör. Jag ångrar mig inte en enda sekund att jag tog beslutet att bli instruktör. Det är klart mycket tid, ork och energi som krävs av mig för att kunna genomföra en kurs på bästa sätt. För jag vill såklart att mina elever ska få med sig så mycket som möjligt i sin ryggsäck. Men det är inte bara mina elevers ryggsäck som fylls, utan min också. Jisses så mycket dessa hundar och förare ger mig för varenda kurstillfälle som går. Det är dessa individer som fyller på min inspiration och motivation till den agilityförare jag är. Det bästa med det är att måttet aldrig kan bli överfullt.

Förra veckan blev även en riktig vila-vecka. Skogspromenader blev det, men inte mycket mer än så. 
Xpexa har alltid haft konsten att vila sig i form. Vi behöver inte träna dagarna innan vi ska på tävling
för att känna att man ska kunna göra bra ifrån oss. Vi vet som sagt var vi har varandra i de flesta situationer och det är en riktigt härlig känsla. Att slippa oroa sig känns bra för magen!

I helgen stod Tidaholm på vårt schema. Ungefär 3 timmars bilfärd enkel resa. Det är lite galet, jag vet. Men jag har insett hur nära vi är SM nu, och jag vill inget annat än att ta den där sista SM-pinnen. Med den tanken och målsättningen är jag beredd att åka rätt långt upp i landet för att tävla och förhoppningsvis ro i hamn det där lilla sista som återstår. 

Tyvärr förde inte Tidaholm med sig något resultat, men vi var såå närma. Men nära skjuter ingen hare, eller hur är det? Vi hade två chanser på oss i agilityklassen, men i båda loppen blev det något litet litet fel som tyvärr gör att man faller ner några placeringar. I detta fallet var det att hon inte tog nerfarten på balansbommen. (På alla klätterhinder är det markerat med en annan färg på både upp och nergång. Hunden måste sätta minst en tass på detta "kontaktfält" för att inte få fel.)

Min sambo följde med som stöttning och sällskap hela dagen. Jag tycker det är viktigt att ha någon med som lägger ner fokus på att stötta och heja fram oss på bästa sätt. Någon som kan se både bra och mindre bra saker som händer inne på banan. Båda delarna för att ta fram det bästa av oss som ekipage nästa gång vi går in på banan.

Vi hade ett helt okej flyt på båda banorna i helgen och känslan var faktiskt riktigt bra. Jag tyckte själv att jag sprang på bra och jobbade tillsammans med Xpexa väldigt fint. Många fina bitar fick vi med oss från båda banorna. Därför valde vi att stryka oss från sista klassen, hoppklassen, där vi redan har 7 SM-pinnar), eftersom vi hade en lång bilresa hem. Vi kände oss väldigt nöjda trots att det inte förde med sig några resultat.

Nya tag om 3 veckor då vi ska tävla i Skurup i tre dagar.

/Louise & Xpexa
Postat: 2016-02-29 08:25:15 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Fokus på allt utom agility


Xpexa i sitt halsband och koppel från Kennel Equip.

Våra senaste dagar har bestått av mycket fokus på kropp och knopp. Vi vill komma i en så bra form som möjligt inför vår händelserika sommar där vi ska köra all in. 
 
Vi har spenderat mycket tid i skogen eftersom det har varit så fint väder här nere i Skåne. Jag har införskaffat ett dragbälte så vi lättare kan springa tillsammans och jag slipper krångla med kopplet. Det var första gången vi provade att springa med dragbälte. Efter de första 50 m sprang jag med ett fånigt leende och undrade mest varför vi aldrig gjort detta innan. Så häftigt! Vilken grym känsla det var när spänner till i bältet bak på ryggen. Som min lilla arbetsmyra kämpade på och som hon älskade det! 
Vi kommer helt klart spendera mycket tid i skogen framöver. 
 
För att kroppen ska fungera och hålla för det en agilityhund utsätts för är det viktigt för mig att Xpexas kropp kollas ibland. Jag har en vän som just nu utbildar sig till Canineopat och gärna hjälper till att
hålla båda våra hundars kroppar i trim med massage. Det är guld värt!
Nu i veckan var det dags att för hundarna att kännas igenom igen. Vi brukar sitta på en mysig filt framför brasan här hemma. Man blir lite lätt avundsjuk när man ser hur de njuter.
 
Det är inte bara kroppen som ska fungera, utan knoppen också. Vi har börjat träna mycket nosework här hemma. Noseworken är en av sakerna vi kompletterar agilityn med. Jag älskar att se hundarna jobba på egen hand, att de använder nosen på ett så fint sätt. 

Det är ett väldigt enkelt sätt att aktivera sin hund på också. Man slipper tänka på väder och vind, och man slipper även planera "att idag ska vi ut och träna nosework". Jag kan lätt fixa några sök till hundarna under reklamerna på tvn om kvällarna. Busenkelt sätt att aktivera hunden på. Man får ut så mycket mer av sina träningar om man kör korta små effektiva pass, kvittar vad det är man tränar, under reklampauserna om kvällarna räcker. Prova ska ni se! 
 
Under veckan kommer vi ladda upp inför lördagens agilitytävling med skogspromenader och hjärngympa här hemma. Vad ska ni göra tillsammans med er hund i veckan?
 
Ha en kanonbra vecka!

/Louise och Xpexa
 
Postat: 2016-02-24 07:48:01 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Agility-tävling i Karlshamn


Foto: Kelpiestuds

I veckan som var så fick vi äntligen fixat pass och rabiesvaccination inför Englandsresan. Det känns väldigt skönt att ha det klart redan. Nu är det bara avmasking kvar, vilket vi ska göra i dagarna innan avresan.

Jag blir påmind av resan lite då av då av folk som frågar och är nyfikna på hur det känns. Det känns såklart bra, men det är en skräckblandad förtjusning. Det är lite smått jobbigt att det är så pass långt till maj månad. Jag hade velat åka typ nu! 
 
Det är väldigt skönt att vädret börjar ge med sig. Fast det kanske bara är jag som känner att våren är på väg? Jag tycker våren är den bästa årstiden, när det fortfarande är lite kyligt men solen skiner allt vad den kan. Skogspromenader är så himla sköna då. Väldigt uppskattat både av mig och hundarna.

Hundarna, ja, jag och Xpexa bor såklart inte ensamma. Vi lever tillsammans med min sambo och hans hund. Det känns så bra att hundarna är två. Det är en lagom stor "flock". Kalle som den andra hunden heter, är en American Staffordshire Terrier på snart 5 år. Det är vår lilla soffhund. 
 
Vårvädret visade däremot sig inte från sin bästa sida i helgen när vi var och tävlade i Karlshamn. Agilitytävling i Mörrums ridhus stod på schemat för mig och Xpexa. Det snöade på ett sätt jag inte upplevt på länge. Snöflingor stora som 5-kronor. Massvis! Det var tur tävlingen hölls inomhus. Även fast det är kallt i ridhus så är man ändå säkrad från regn, snö och blåst vilket är superskönt. 
 
Det blev en hyfsad snabb avklarad tävlingsdag eftersom arrangörerna hade lagt upp tävlingen på ett väldigt smidigt sätt. Båda banorna stod uppbyggda redan, så vi slapp vänta på ombyggnad. Dessutom hade dom bara en storleksklass åt gången, så vi slapp vänta på att small och medium också skulle köra. Toppenbra!
 
Hoppklassen fick börja dagen, vi var start nr 30 av 50 ekipage. Xpexa sprang på fint trots vi inte kört agility i ridhus-underlag på länge. Matte var dock slarvig och visade inte tillräckligt runt om ett hinder, därför tog hon såklart hindret från "fel" håll. Då blir det disk! 
Det kändes som ett bra uppvärmingslopp inför agilityklassen där vi verkligen behövde våra 2 sista SM-pinnar. 
 
Agilityklassen var sist ut för dagen. En himla rolig och utmanande bana. Vi hade start nr 15.
När vi kom i mål efter en väldigt hackig runda, skrik och paniklösningar och stora onödiga svängar, så var vi det enda ekipaget som hade gått igenom felfria. Det behöver inte vara snyggt, huvudsaken det är en nolla. Eller? Haha!

Just nu när det är väldigt nära slutet av kvalperioden av SM så känns en nolla himla bra trots allt. Lyckligtvis räckte vårt förskräckliga lopp till en tredje plats och vår tredje SM-pinne. Lycklig! Nu är vi sååå närma vårt första SM-kval. Bara en SM-pinne i agilityklassen fattas. Spännande!
 
Nästkommande helg vankas det tävling i Tidaholm där de har dubbla agilityklasser. Sparka oss i rumpan så vi skärper till oss även där!
 
Ha en underbar vecka!

/Louise & Xpexa
 
Postat: 2016-02-15 15:11:13 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Glädje blandat med variation


När folk frågar mig vad jag och Xpexa håller på med så är svaret alltid "främst agility, men.." Det där ordet "men" är väldigt viktigt för mig. "Men vi håller även på med lydnad, rallylydnad, nosework mm." Och listan blir bara längre och längre. 

Jag tror på bättre resultat i grenen man satsar på om man varierar sin träning med något helt annat. Det stärker oss som team. Vi vet exakt var vi har varandra, kvittar vilken situation som dyker upp. Det är viktigt för mig att Xpexa också vet var hon har mig, så det inte bara blir att jag vet var jag har min hund i olika situationer, eller rättare sagt i olika tävlingssammanhang. 
 
I höstas tävlade jag och Xpexa på vårt första Ungdoms SM. Vi ställde upp i både agilityn och lydnaden. Vi hade kunnat ställa upp i fler grenar, men det kände jag bara förde med sig onödiga nerver eftersom grenarna krockade med varandra. Det är väldigt häftigt att ha en hund som kan klara av pressen att först gå in och göra en fin och samlad runda på lydnadsplanen för att sedan 30 min senare gå in på agilityplanen och satsa allt. 
 
Innan tävlingen ägde rum så hade arrangörerna en tävling där man skulle beskriva hur man laddade upp inför detta mästerskap. Här kommer en del av texten jag skrev. Jag tycker den beskriver hur jag och Xpexa jobbar tillsammans dagligen.
 
"Den absolut första ingrediensen är ren GLÄDJE. Har man ingen glädje har man heller ingen grund att stå på. Efter ett överfullt mått av glädje så blandar vi i några liter med SAMARBETE. Om man har ett bra samarbete med sin hund så har man redan vunnit det högsta priset. Något många använder sig av är KRAV. Den kryddan skippar jag, det kan lätt bli så osmakligt. Jag vill hellre skvätta i några deciliter av HA KUL, det lovar jag smakar 10 gånger bättre. När denna underbara bakelse har stått i ugnen över natten så klener vi på med en massa KÄRLEK, det smakar typ som choklad. Extra inför U-SM helgen är att vi pyntar med blå & gula färger."
 
Denna helg var det inget Ungdoms SM som stod på schemat, utan en vanlig officiell lydnadstävling i klass 2. Lite mer nervös än vanligt eftersom vi hade 2 godkända rundor sedan tidigare. Man behöver 3 godkända (officiella) resultat för att få sitt "LPII". Alltså kanske vår sista runda i klass 2!
Tråkigt nog får inte våra resultat från U-SM räknas eftersom det är en inofficiell tävling. Där fick vi med oss fina poäng som fortfarande är våra bästa rundor tillsammans i lydnadskarriären. 
 
Turen låg lyckligtvis på vår sida denna helg och vi rodde minsann ihop vårt 3dje godkända resultat och därmed får Xpexa en ny titel i stamtavlan, LPII (lydnadsprov 2). 
 
Nu lägger vi lydnaden på hyllan ett tag och fokuserar på annat. Vi har alltid mycket på gång. Under kommande vecka kommer vi hitta på en massa kul. Mer om det i nästa uppdatering!
 
Ha det fint!
/Louise & Xpexa


Postat: 2016-02-08 07:53:41 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Tre av fyra


Det här med att ge matte något att bita i... Jo, så fick det väl bli i helgen. Vi spenderade hela helgen uppe i Stockholm på en tvådagars klass 3 tävling i Stockholms Hundsportcentrum.

Alltid när man åker så pass långt för en tävling så vill man alltid prestera för att resan ska vara "lönt". Det för också med sig lite fler tävlingsnerver. Det är samtidigt kul att åka så långt upp eftersom man har mindre koll på sina medtävlande och vad dom går för. Alltid får man med sig lite ny inspiration. 
 
Det var på lördagen som jag fick lite att bita i. Inte på grund av banorna och inte på grund av Xpexa. Banorna var väldigt öppna och flytiga. Därför kunde alla de snabba hundarna springa på. Det kunde Xpexa också och det gjorde hon till en viss del, MEN varför springer inte matte fortare? Varför är jag så loj på banan? Efter att ha sett filmen från första loppet vi gjorde tillsammans (som vi förövrigt gjorde superbra och nollade) så fick jag mig en tankeställare. Tanken följde med till andra klassen där känslan var en aning bättre. Jag öste på lite mer. Jag vet med mig att det finns mer. Jag ska bara kämpa ännu mer för att få fram det.
 
Lördagens lopp förde inte med sig några vidare placeringar, men vi kunde åka tillbaka till vårt boende väldigt nöjda över två fina rundor ändå. Oavsätt hur det går så har jag alltid varit väldigt noga med att hitta positiva saker i varje lopp trots allt, även fast det kanske inte låter så ibland. Det som jag alltid vet med mig är att Xpexa alltid gör sitt yttersta för att göra matte nöjd!
 
Till skillnad från lördagen så började söndagens tävling direkt på morgonen så att vi kunde åka hem lagom tills det var klart vid middagstid. Skönt när när man har många timmar i bil hem.

Vi började med hoppklassen. Vårt lopp flöt på fint och jag kunde ännu en gång vara nöjd med vår runda tillsammans. Noll fel, men tyvärr räckte inte tiden till någon vidare placering här heller eftersom det var många snabba hundar som kom före oss. 
 
Sist för tävlingsdagen och tävlingshelgen var agilityklassen. Jag var såklart sist ut också, start nr 82. Väldigt nervöst eftersom det är i agilityklassen vi behöver fler resultat för att kunna ta oss till årets SM. 

Banan gillade jag, den bästa på hela helgen. Lite fler saker att klura på. I like! Både jag och Xpexa sprang på fint och lyckades även i denna klass ta oss runt med noll fel. Tre av fyra nollade lopp under helgen! Ren lycka är det när man kommer i mål efter ett lopp man verkligen är supernöjd med. Xpexa's boll ligger alltid i målet, så som vanligt dök hon efter den när vi kom i mål. Det är skönt att Xpexa kan belöna sig själv någerlunda samtidigt som matte försöker kippa efter andan och yrar något om hur världsbäst hennes hund är. 
 
Lyckligt slut blev det! Vi knep en 3dje placering i sista klassen och fick därför vårt andra agilitycert. Vi fick också med oss vår andra SM-pinne i agilityklassen. 
 
För att ta sig till SM måste man ha 4 pinnar i varje klass, 4 st i hoppklassen och 4 st i agilityklassen. Skillnaden mellan dessa klasser är att agilityklassen har balansbommen, A-hindret och gungan med, det har inte hoppklassen. 
 
Just nu har Xpexa 6 st pinnar i hoppklassen och 2 st pinnar i agilityklassen. Därför var jag extra glad att just pinnen trillade in i agilityklassen i helgen! Vi har några tävlingar kvar att försöka fånga in de två sista pinnarna. Kvalperioden slutar i mitten av maj. Håll tummarna för oss!
 
Bästa hälsningar
Louise & Xpexa

Ps: Se filmen från helgens tävling här.Postat: 2016-02-02 10:40:59 av Global Administrator | med 0 kommentarer


"Det ser så enkelt ut"


Jag lägger ner mycket tid på att hålla Xpexa och hennes kropp i en så bra form som möjligt. Så hon håller för vad en agilityhund utsätts för. Hoppa högt, svänga tight, springa fort, klättra upp, klättra ner osv. 
 
Höjden på hinderna har aldrig varit något större problem för Xpexa. Xpexa är ca 46-47 cm i mankhöjd och tävlar därför i largeklassen. I largeklassen ska hundarna hoppa hinder som är 45-65cm höga. Det är domaren som bestämmer höjden på hinderna och det kan variera från tävling till tävling. 
 
Det finns just nu 3 storleksklasser i agilityn - small, medium och large:
 
- Small är för hundar vars mankhöjd är under 35 cm.
- Medium är för hundar som är över 35 cm, och under 45 cm.
- Large är för hundar vars mankhöjd är över 43 cm. 
(Är hunden mellan 43-45cm så får man själv välja vilken klass man vill tävla i.)
 
Vad jag helt har glömt bort i allt tänkande på att hålla min hund i form, är att även jag ska vara tipp topp. Explosivitet, smidighet och uthållighet. Nu påminns jag varje vecka!
 
Jag och Xpexa går på agilitykurs en gång i veckan, för vad jag vill beskriva honom - Sveriges bästa agilityförare. SM-vinnaren i large 2015, Jouni Orenius. Jag hade glömt bort hur nyttigt det är att gå kurs och hur mycket man egentligen får ut av det. Under det senaste året har jag själv varit i full gång med att hålla egna agilitykurser, därför har jag inte haft tiden till att unna mig själv en kurs. Men nu så..
De kommande 10 veckorna ska vi försöka vässa och ta vår agility till en ny nivå.
 
Xpexa är en väldigt följsam hund som gör precis som hon blir tillsagd. Det finns många fördelar med det, men även en liten nackdel. Nackdelen är att forten inte är där till 100%. Hon kan springa på så mycket fortare! Så nu är det upp till mig att både stötta och heja på henne genom banorna. När jag är mer på henne, mer aktiv, så sätter hon in en betydligt högre växel. Återigen min ork! Jag måste orka hålla samma "go" genom hela banan. Nu är det slut på ursäkter..  Nu är det intervallträning som gäller!
 
Jag fick väldigt fina kommantarer efter att vi sprungit på kursen sist. Man blir överlycklig! Jag har fortfarande svårt att ta till mig allt som sägs. Är det verkligen till mig?! En kommentar från både kurskompisarna och Jouni var "det ser så enkelt ut när ni springer". 

Samtidigt som det känns som att jag håller på att trilla omkull av utmattning av dessa "mördar-banor" som består av betydligt fler hinder än vanligt, så känns det verkligen som dom säger. Får det vara så busenkelt som det känns ibland? Xpexa är nästan för snäll, hon borde ge matte lite mer att bita i. Kanske blir det i denna veckan?! Det återstår att se. 
 
Hoppas ni har en fin dag!


/Louise & Xpexa


Postat: 2016-01-26 08:56:50 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Louise och Xpexa

 
Foto: Kelpiestuds

Hej!

Under våren har jag och Xpexa (Spexa) fått den stora äran att dokumentera vår vardag tillsammans i Dogmans blogg. En vardag som jag hellre skulle vilja kalla en väldigt spännande och utvecklande resa. En resa med målet om att vara bäst när det gäller. 
 
Vem är då vi?
Louise heter jag, en hundtokig tjej på 22 år bosatt i nordvästra Skåne. Vid 10 års ålder, när jag fick min första hund, satte mitt intresse för hundträning igång.

Jag var en 10 åring med ett otroligt tålamod och redan då en tävlingsmänniska. Tillsammans med min envisa Jack Russell Terrier gick jag en mängd agilitykurser och redan efter första kursen visste jag att det var detta jag ville hålla på med. Jag gav mig aldrig, trots att min hund ville något helt annat. Nu står jag här 12 år senare, med min Jack Russell's efterträdare, Xpexa!
 
Xpexa, eller RLD N RLD F RLD A LP1 AGD II Cefeus Xpexa II som hon heter i stamtavlan, är en Australian Kelpie på nyligen fyllda 3 år. 

När jag skaffade Xpexa gick jag fortfarande på gymnasiet. Jag visste att det var agility jag ville hålla på med, men mycket mer än så visste jag inte då. 

Denna lilla chokladpralin har hela tiden varit väldigt mogen för sin ålder. Hon är med på noterna vad vi än ska göra och tänker gärna igenom det en gång extra så allting blir rätt. Hon är på så sätt en väldigt enkel hund att ha att göra med jämfört med vad jag varit van vid. Fast att vi inte stressat med vår träning, så har det gått väldigt snabbt framåt eftersom hon är så kvick i huvudet med det mesta.

Varför skriver jag här?
Idag pysslar jag och Xpexa med rätt mycket tillsammans. Främst agility, men vi är också ute och tävlar på lydnads- och rallylydnadsbanorna. Vi älskar att tävla och prestera i tävlingssammanhang.
 
För ca ett halvår sedan blev vi uppflyttade till klass 3 i Agility. Det är i klass 3 Sveriges bästa ekipage tävlar mot varandra och strävar efter att kvala in till SM varje år. 
 
Xpexa har visat fina framtassar under vår första säsong i klassen. Sista tävlingen inför vintervilan var hon på topp och fick ta emot sitt första CERT i agilityklassen och ett reserv-CACIAG (internationellt cert) på Stockholms Hundmässa genom en 2:a placering. 
 
Nu i början av januari var vi anmälda till WAO-uttagningen. En uttagning av ekipage som ska få representera Sverige på World Agility Open som går av stapeln i England den 13-15 maj. Det var här, just på detta uttaget, som det mesta förändrades. 

Vi var anmälda för skojs skull. Att kunna mäta sig lite med sina förebilder och veta var man ungefär ligger någonstans. Xpexa hade en annan plan. Xpexa bestämde sig helt enkelt för att göra 3 av 4 stabila och fina lopp. Därmed blev vi uttagna och ska få representera de blågula färgerna i maj. Ofattbart!
   
I samma stund så ställdes det helt plötsligt krav på oss. Vi har aldrig haft något krav eller speciellt höga mål innan. Vi har bara tagit det i vår takt. Men nu vi är minsann redo! Redo för att vässa formen för att göra vårt bästa på WAO. 
 
Ni ska därför få följa vår vardag, vår resa för den bästa möjliga uppladdningen inför vårt deltagande i det svenska WAO-landslaget.
 
Hoppas ni vill följa oss!
 
Vi hörs snart igen.

/Louise & Xpexa


Postat: 2016-01-20 10:31:38 av Global Administrator | med 0 kommentarer
Filed under: agility, dog, open, SM, WAO, World, Xpexa


Sveriges bästa katthem!


Sveriges bästa katthem!

Dogman kommer i jul skänka produkter till ett värde av 25 000:- till Sveriges tre bästa katthem. Nominering och omröstningen är gjord av Dogmans följare på Facebook.


Omröstningen är avslutad och vinnarna kan du se här.

Denna tävling är inte på något sätt sponsrad, stödd eller administrerad av eller knuten till Facebook.
Postat: 2016-01-19 16:14:36 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Nominera Sveriges bästa katthem!


Dogman kommer i jul skänka produkter till ett värde av 25 000:- till Sveriges bästa katthem. Nu har ni möjlighet att nominera de katthem som ni anser är Sveriges bästa. Röstning på de nominerade katthemmen sker senare i december.

Nomineringen pågår 4-5 december i vår julkalender på Facebook. Max 20 katthem kommer vara med i omröstningen. Bäst nomineringar avgör vilka katthem som kommer vara med i omröstningen.

Denna tävling är inte på något sätt är sponsrad, stödd eller administrerad av eller knuten till Facebook.
Postat: 2015-12-04 11:02:43 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Våra kontorshundar: Donna

På vår finska kundservice finns förutom tidigare nämnda Luna, den tjusiga pudeln Donna.
Hon står ståtligt innanför dörren på mattes kontor och tittar nyfiket på dem som passerar.

Namn: Donna
Ålder:  6
Ras:  Storpudel
Personlighet: Lojal och kärleksfull, en intelligent och påhittig dam med god vaktinstinkt
Tycker bäst om: Utmanings- och aktiveringslekar, vatten, apportering
Annat roligt att veta: Donna badas, klipps och trimmas hemma en gång i månaden, en egenkonstruerad frisyr som är både praktisk och har vissa rasspecifika drag. Borstning sker dagligen.

Donnas favoriter från Dogman:
Skinkben , Kycklingfilé , Grisöron , Bia bädd .

Postat: 2015-11-20 12:08:35 av Global Administrator | med 0 kommentarer


Latest posts from DogmanBlog posts RSS

För husdjursägaren


AB Dogman

Bronsgatan 10
265 39 Åstorp
Sweden
Tel +46 (0)42 44 22 200
Email:info@dogman.se