Artiklar

Sjöräddningshundar räddar liv

NoseWork
Dogman svarar på frågor kring kyckling i hundtugg

Just nu sprids information via Facebook och media kring kyckling i hundtugg. Flera hundar har insjuknat i Fanconis-syndrom, som kopplas till just konsumtionen av tugg med torkad kyckling. Något bevis på att det är kycklingen som är orsaken till syndromet har inte kunnat läggas fram. Inte heller har man kunnat hitta något speciellt ämne i kycklingen som skulle kunna vara anledningen till syndromet.
 
Precis som vissa människor kan vara överkänsliga i magen mot något ämne kan även hundar vara det.
Tänk på att alltid ge hundtugg och godis med måtta, även om det är hundens favoritsnacks. 
 
Här kan du läsa om de hundtugg som produceras för Dogman och varför du kan känna dig trygg med våra produkter:
 
Varför kan du vara trygg när du köper hundtugg från Dogman?
Kina är huvudexportland när det gäller hundtugg. Därifrån kommer övervägande delen av våra tugg, precis som de flesta av alla andra tuggprodukter du hittar i din butik. På Dogman har vi omfattande krav på våra leverantörer, som skriver under ett code of conduct, ett dokument som i detalj beskriver hur leverantören ska arbeta med hänsyn till anställda, underleverantörer, miljö och djurskyddsaspekter. Det beaktas genom hela produktionskedjan och är inte begränsat till leverantörens verksamhet. De leverantörer vi arbetar med har vi haft samarbete med under många år och vi gör årligen flera besök, på plats, i deras produktionsanläggningar. Dessa anläggningar har hög fabriksstandard och levererar produkter som är godkända utifrån de krav som ställs inom EU.
 
Innehåller kycklingen melamin?
Redan 2007 misstänktes vissa distributörer av framför allt hundfoder i USA för att ha använt kyckling av låg kvalitet, som malts och drygats ut med melaminpulver. Detta för att lura produkttester då melamin ger utslag för hög proteinhalt, vilket då tolkats som hög kötthalt. 

Våra leverantörer använder enbart helt kycklingkött av högsta kvalitet, avsett även för människor. De enda tillsatserna i kycklingen är salt, som konserverar, och lite glycerin som gör kycklingen mjuk. Produktion och kvalitet kontrolleras strikt genom hela tillverkningen. I anläggningarna används samma standard som vid produktion av människoföda.
Våra leverantörer arbetar med spårbar tillverkning, som innebär att en produkt alltid kan spåras hela vägen tillbaka till råvaran.
 
Innehåller kycklingen salmonella?
Redan innan tuggen skickas från sitt ursprungsland görs en veterinärkontroll och ett hälsocertifikat tas fram. Det följer tuggen hela vägen till Sverige. När tuggen anländer till Sverige görs en ytterligare veterinärkontroll samt salmonellaprovtagning av SJV (Svenska Jordbruksverket) innan de får tillåtelse att lämna hamnen för vidare distribution till vårt lager i Åstorp. Vi gör även själva regelbundet kontroller på våra tugg hos oberoende laboratorium.
 
Innehåller kycklingen antibiotika?
Kycklingköttet som används till våra hundtugg är A-klassificerat, vilket betyder att det är kött som är godkänt även som människoföda och därmed fritt från antibiotika.
 
Nordens största leverantör av hundtugg
Dogman är den ledande distributören av hundtugg i Norden. Varje år säljer vi 70-80 miljoner tugg, av dessa är cirka 20 miljoner tugg med kyckling.
 
Vi hoppas att informationen du fått av oss kan göra dig lugn och att du kan fortsätta lita på våra produkter.
 
Vänliga hälsningar,
AB Dogman

Svar om kyckling i hundtugg utskrivbar PDF

Tema: hundhälsa


Borsta hundens tänder ofta

Aktivitet är mer än bara motion

Hundens trygga plats - i hemmet och i bilen
  

AB Dogman

Bronsgatan 10
265 39 Åstorp
Sweden
Tel +46 (0)42 44 22 200
Email:info@dogman.se