Hemlösas hundar i Helsingborg


Veterinär Fanny Mauritzson startade med hjälp av djurskyddet Helsingborg 2012 projektet att hjälpa hemlösas hundar. 
Vi på Dogman sponsrar med produkter så som täcken, koppel, foder med mera utifrån de behov som finns just nu.

Enligt socialstyrelsen fanns det 2011 ca 800 hemlösa i Helsingborg och drygt 34 000 hemlösa i hela Sverige , en del av dessa människor har valt att dela sina liv med husdjur, oftast hundar. Ett djur kan skänka en ensam själ trygghet, kärlek och värme, och för någon som inte har ett permanent hem, eller ens tak över huvudet kan sällskapet och tryggheten av ett husdjur betyda oerhört mycket. De hemlösa och socialt utsatta har oftast inte så mycket pengar att röra sig med och det som för många djurägare är en självklarhet, t.ex. daglig giva av hundfoder, försäkring eller profylaktisk vård i form av bl.a. årliga vaccinationer, är en omöjlighet för denna grupp av människor.
 
Bakgrund till projektet
Sedan 2006 har en grupp frivilliga veterinärer i Köpenhamn arbetat tillsammans med en organisation som kallas ”projekt UDENFOR” för att förbättra hälsostatusen hos de hemlösas hundar. En dag varje till varannan månad finns denna grupp av människor i en park i Köpenhamn och tar emot allt från ett par till ett 20-tal hundar varje gång och hjälper dem med att klippa klorna, vaccinera, id-märka, behandla mindre medicinska problem och skänker foder. Deras uppfattning under alla dessa år var att hälsostatusen generellt sätt var god bland denna grupp hundar. 2010 fick två veterinärstuderande på LIFE, Köpenhamns Universitet (däribland Fanny Mauritzson), möjligheten att under 4 månader följa de hemlösa och deras hundar i Köpenhamn för att försöka undersöka hur det verkligen stod till med deras hälsostatus. Intervjuer med ägare, kliniska undersökningar, blodprover, avföringsprover och bakterieprover togs från ett 20-tal hundar. Den kliniska undersökningen avslöjade inga större problem, 90% av de deltagande hundarna hade ett normalt blodprov, inga mag/tarm eller luftvägsparasiter hittades i avföringen och man hittade ingen signifikant skillnad mellan bakteriekolonisering hos de hemlösas hundar jämfört med hundar som levde under mer normala levnadsförhållande i Köpenhamn.
 
Hemlösas hundar idag
2012 startade Fanny Mauritzson, tillsammans med Djurskyddet Helsingborg, ett projekt som fick namnet Hemlösas hundar i Helsingborg. Varje till varannan månad tar Fanny emot hundar och katter utanför Hela människan Ria på söder. Mellan 2012 och 2018 har 55 hundar och 15 katter passerat genom projektet. Vi hjälper till med tex vaccinationer, id märkning, kloklippning, enklare medicinska problem och skänker foder. Vid större medicinska problem bokas tid in på Fannys arbetsplats Din Veterinär.
 
Detta projekt kan hållas vid liv tack vare privata donationer och ekonomiskt stöd från Djurskyddet Helsingborg och Din Veterinär.

 

Dogman har sponsrat med hundtäcken.Kloklippning är en av de saker som Fanny hjälper till med.


Privata donationer (stora som små) tas tacksamt emot av Hemlösas hundar, BG 120-5947.
Varje litet bidrag betyder oerhört mycket!

 

AB Dogman

Bronsgatan 10
265 39 Åstorp
Sweden
Tel +46 (0)42 44 22 200
Email:info@dogman.se